Declararea şi înregistrarea naşterii
Actele necesare în vederea înregistrării naşterii sunt:
- Certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, sigiliul unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;
- Certificatul de naştere (dacă mama este minoră) şi actul de indentitate al mamei şi al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă;
- Certificatul de căsătorie al părinţilor copilului, dacă sunt căsătoriţi.
- În cazul în care mama copilului nu este căsătorită, iar tatăl acestuia doreşte să-l recunoască, declaraţia de recunoaştere a paternităţii va fi dată în faţa ofiţerului de stare civilă de către ambii parinti (parintii minori vor fi asistati de catre reprezentantul legal care va prezenta actul de identitate);
- Parintele cetatean strain: pasaportul original, copie si traducere legalizata in limba romana a filei ce contine datele de identificare; certificatul de casatorie neapostilat, apostilat sau supralegalizat si traducerea legalizata a acestuia;
- În situația în care declarantul este cetățean străin, necunoscător al limbii române ori persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, la depunerea documentelor necesare înregistrării nașterii se va folosi interpret autorizat al limbajului mimico-gestual și al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
- Înregistrarea naşterii se face în termen de 30 zile de la data naşterii pentru copilul născut viu.
- Pentru copilul născut mort, termenul este de 3 zile de la naştere.
- Înregistrarea naşterii pentru copilul născut viu, dar care a decedat înăuntrul termenului de 30 zile, se va face în termen de 24 ore de la data decesului.
- Intocmirea actului de nastere pentru copilul gasit sau parasit de mama in maternitate/unitati sanitare se face in termen de 30 de zile de la data gasirii acestuia, respectiv la implinirea termenului de 30 de zile de la data intocmirii procesului verbal de constatare a parasirii copilului. Inregistrarea se face in registrele de stare civila ale S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, ale primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost gasit/parasit copilul.
- În cazul în care părinţii au nume de familie diferit, sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi declaraţia verbală a declarantului, înregistrarea naşterii se face pe baza declaraţiei scrise semnată de ambii părinţi în faţa ofiţerului de stare civilă, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului.
- După împlinirea termenului de 30 de zile, întocmirea actului de naştere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, cu avizul conform al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Județului Mehedinți, înregistrarea naşterii se realizează în termen de 90 de zile de la data solicitării.
- În lipsa declaraţiei de recunoaştere a mamei, actul de naştere se întocmeşte fără a se completa rubricile referitoare la părinţi. în acest caz, numele de familie şi prenumele se stabilesc prin dispoziţie emisă în termen de 5 zile de la data solicitării de către primarul unităţii administrativ-teritoriale unde se înregistrează naşterea.
- In cazul parintilor cetateni romani a caror casatorie s-a incheiat in strainatate dar nu a fost transcrisa in registrele romane, nasterea se va inregistra dupa transcrierea casatoriei.
- Declaratia parintelui care declara nasterea cu privire la domiciliul copilului – daca parintii au domicilii diferite.
- După înregistrarea naşterii, certificatul de naştere se eliberează unuia dintre părinţi.
- Declararea nasterii se poate face de catre: oricare dintre parinti, medic, persoane care au fost de fata la nastere, personalul desemnat din unitatea sanitara in care a avut loc nasterea, oricare persoana care a luat cunostinta despre nasterea copilului.
Înregistrarea nasterii se face la serviciul stare civilă al primăriei în raza căreia s-a produs.
Întocmirea actului de naştere în cazul adopţiei se face în baza sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile, însoţită de:
- Cerere pentru înscrierea sentinţei;
- Certificatul de naştere al copilului;
- Actul de identitate al celui care solicită înscrierea sentinţei;
- Certificatul de căsătorie al adoptatorilor (după caz).
Înregistrarea căsătoriei
Actele necesare în vederea înregistrării căsătoriei sunt:
- In declaratia de casatorie, viitorii soti vor arata ca nu exista niciun impediment legal la casatorie si vor mentiona numele de familie pe care il vor purta in timpul casatoriei, conform dispozitiilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, precum si regimul matrimonial ales. În situația în care viitorii soți stabilesc un alt regim matrimonial decât cel al comunității legale, vor prezenta o fotocopie a convenției matrimoniale, autentificată de către notarul public.
- La depunerea actelor în vederea încheierii căsătoriei este obligatorie prezenţa viitorilor soţi.
- Căsătoria se va încheia după trecerea unui termen de 10 zile calendaristice, de la data publicării declarației de căsătorie.
- Căsătoria se încheie la serviciul de stare civilă al primăriei unde unul din viitorii soţi au domiciliul sau reşedinţa.
- La încheierea căsătoriei este necesară prezenţa a doi martori, care se vor legitima cu actele de identitate valabile.
- La încheierea căsătoriei între cetățeni străini sau între aceștia și cetățeni români, dacă nu cunosc limba română, precum și în cazul în care unul sau ambii soți au handicap auditiv sau surdocecitate, se va folosi interpret autorizat sau, după caz, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual și al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, încheindu-se în acest sens un proces verbal.
Acordarea stimulentului financiar pentru constituirea familiei
Conditiile cumulative pentru acordarea stimulentului financiar, conform H.C.G.M.B nr. 178/17.05.2017 art. 3, sunt urmatoarele:
a) cel puțin unul dintre soți se află la prima căsătorie;
b) cel puțin unul dintre soți are domiciliul sau viza de reședință pe raza comunei Ponoarele, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii;
c) cel puțin unul dintre soți are vârsta cuprinsă între 18-35 ani.
d) sa nu aibă datorii neeșalonate către bugetul local.
Stimulentele financiare se vor acorda in baza dosarelor depuse de catre solicitanti, dosare ce trebuie sa contina urmatoarele documente:
- Cerere tip (se completează de către soţul care este titularul contului bancar)
- Acordul privind prelucrarea datelor eu caracter personal, care se va semna şi completa de către ambii soţi, în dublu exemplar, în faţa reprezentantului de la Biroul Stare Civilă
- Copie conformă cu originalul a cărţilor de identitate (CI.) ale ambilor soţi, valabile la momentul depunerii, cu numele de familie purtat după căsătorie. În cazul partenerului care își schimbă numele dupa căsătorie, copiile C.I vor fi în incidența prevederilor art.4, alin. 5 din Lege a 551/2020 și vor fi acceptate si copiile C.I. conforme cu originalul, cu numele purtat anterior căsătoriei
- Copie conformă cu originalul a certificatului de căsătorie; în cazul căsătoriei oficiate în străinătate se va depune dovada transcrierii actului în registrele de stare civilă române
- Extras de cont din care să reiasă titularul contului şi codul IBAN. Titularul contului va fi şi semnatarul cererii. Datele bancare trebuie să fie actualizate.
- Act doveditor prin care cel puţin unul din soţi atestă domiciliul sau reşedinţa în comuna Ponoarele, cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii – copie CI. copie CI. cu viză de reşedinţă, istoricul de domiciliu/reşedinţă.
- Certificate de atestare fiscală de la bugetul local, din care să reiasă faptul că beneficiarii nu au datorii sau au datorii eşalonate către bugetul local.
* toate actele se vor prezenta pentru conformitate şi în original..
Cetățeni români cu domiciliul în România
- act de identitate valabil (buletin de identitate, carte de identitate sau carte de identitate provizorie)+xerox
- certificat de nastere (original+xerox)
- sentinta divort (original+xerox)
- certificat de deces (original+xerox)
- certificat de căsătorie anterior (xerox), purtând mențiunea de divorț sau deces, după caz
- certificatul medical prenuptial – privind starea sănătăţii, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului; certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători; certificatele medicale emise de instituţii medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României trebuie să conţină toate rubricile şi să fie însoţite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz
Cetateni straini
- act de identitate valabil (cu viza valabila)+xerox
- legitimatie de sedere in România (dupa caz)+ xerox
- certificat de nastere (original+xerox+traducere) –apostilate sau supralegalizate (dupa caz)
- sentinta divort (original+xerox+traducere) – apostilate sau supralegalizate (dupa caz)
- certificat de deces (original+xerox+traducere)
- dovada de la ambasada ( sunt indeplinite conditiile cerute de legea nationala pentru incheirea casatoriei ) sau certificat de capacitate matrimoniala sau de stare civila ( dupa caz )
- dovadă eliberată de direcţia protocol din cadrul ministerului afacerilor externe din care sa rezulte ca tara nu are misiune diplomatica in Romania
- Declaratie notariala:
- nume, prenume, pasaport, legitimatie
- domiciliu ( oras, strada, nr,tara), resedinta
- data nasterii
- locul nasterii ( localitate, tara)
- parinti ( nume de familie si prenume)
- cunoaste sau nu limba româna
- nu am fost si nu sunt casatorit
- de la data desfacerii casatoriei pâna in prezent nu m-am recasatorit
- declar pe proprie raspundere ca indeplinesc conditiile cerute de legea nationala si romana pentru incheierea casatoriei si nu cunosc nici un motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei
- regimul matrimonial ales
- certificat medical prenuptial ( valabil 14 zile de la data emiterii )
- apt casatorie
- fara prescurtari
- se va respecta domiciliul din declaratia notariala+pasaport+resedinta+ legitimatie
Cetateni romani cu domiciliul in strainatate
- act de identitate valabil + xerocopie
- certificat de nastere (original+xerocopie)
- sentinta divort (original+xerocopie)
- certificat de deces (original+xerocopie)
- certificat de casatorie (anterioara-xerocopie)
- declaratie notariala cu domiciliul din strainatate
- certificat medical prenuptial ( valabil 14 zile de la data emiterii )
- apt casatorie
- fara prescurtari
- se va respecta domiciliul din declaratia notariala+pasaport+resedinta+ legitimatie
- Cetăţenii români a căror căsătorie s-a încheiat în România şi s-a desfăcut în străinătate trebuie să facă demersurile necesare pentru recunoaşterea sentinţei emisă de instanţa străină de către statul român (la tribunal – pentru sentintele emise de autoritatile din tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene) şi înscrierea menţiunii de divorţ pe actul de căsătorie. Sentintele emise de autoritatile din tarile care sunt membre ale Uniunii Europene se inscriu cu avizul d.e.p.a.b.d.
- Cetăţenii români care s-au căsătorit şi au divorţat în străinătate trebuie să facă demersurile necesare pentru înscrierea menţiunilor de casatorie si divorţ.
- Cetăţenii români care şi-au schimbat (naturalizat) numele şi/sau prenumele în străinătate trebuie să facă demersurile necesare pentru înscrierea respectivei menţiuni pe actul de naştere.
- Autorizarea instantei de tutela de la domiciliul persoanei care cere incuviintarea pentru incheierea casatoriei (pentru impedimente legate de varsta, rudenie, adoptie)
- Autorizarea instantei de tutela de la domiciliul minorului, avizul medical, dovada incuviintarii parintilor sau a tutorelui – pentru personele cu varsta intre 16 si 18 ani.
- La încheierea căsătoriei între cetățeni străini sau între aceștia și cetățeni români, dacă nu cunosc limba română, precum și în cazul în care unul sau ambii soți au handicap auditiv sau surdocecitate, se va folosi interpret autorizat sau, după caz, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual și al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, încheindu-se în acest sens un proces verbal.
Înregistrarea decesului
Termenele de declarare a decesului (art. 54 și art. 59 din HG 64/2011)
- 3 zile de la data încetării din viață a persoanei, pentru situația în care cauza decesului este naturală, în acest termen se cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația
- 48 de ore, calculat din momentul decesului sau al găsirii, când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum și în cazul găsirii unui cadavru. În aceste cazuri, pentru întocmirea actului de deces este necesară și dovada eliberată de poliție sau de parchet, din care să rezulte că una dintre aceste autorități a fost sesizată despre deces.
Actele necesare în vederea înregistrării decesului
(art. 55 alin. (1) din H.G. 64/2011)
- certificatul medical constatator al decesului, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, semnătura şi parafa medicului care a făcut constatarea, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, în care trebuie consemnată cauza decesului, fără prescurtări, înscrisă cu majuscule
- certificatul de naştere şi de căsătorie, după caz
- actul de identitate al decedatului
- livretul militar sau, după caz, adeverinţa de recrutare a celui decedat
- fotocopia actului de identitate al declarantului
În cazurile în care declarantul nu poate prezenta certificatele de stare civilă și/sau actul de identitate al persoanei decedate, acesta declară, în scris, motivul neprezentării acestora, precum și datele de stare civilă.
In conformitate cu dispozitiile art. 10 alin. (1) din Legea nr, 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 160 alin. (1) din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, aprobata prin H.G. nr. 64/2011, certificatele de deces se elibereaza la cererea membrilor familiei sau altor persoane indeptatite.
In situatia in care solicitantul certificatului de deces declara ca este membru de familie, este necesara dovada legaturii de rudenie intre acesta si persoana decedata, potrivit art. 405 si 406 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, eliberarea certificatului de deces persoanei indreptatite se face la cererea acesteia la care se ataseaza documente justificative (contract de intretinere, beneficiarul unui testament, renta viagera si alte cazuri asimilate celor mentionate).
Înscrierea divortului pronuntat de instanta, recunoaşterea paternităţii si încuviinţării de nume, a sentinţelor de stabilire a filiaţiei, tăgada paternităţii, completarea sau anularea actelor de stare civilă înregistrate de serviciul de stare civilă
Actele necesare sunt:
- Declaraţia de recunoaştere si incuviintare de nume – se completeaza de catre ambii parinti in fata ofiterului de stare civila;
- Hotărâre judecătorească, legalizată, rămasă definitivă şi irevocabilă;
- Cerere de înscriere a hotărârii judecătoreşti;
- Cerere de eliberare a noului certificat de stare civilă, însoţită de vechiul certificat;
- Actul de identitate al persoanei în al cărui statut civil a intervenit una dintre modificările prezentate mai sus.
Rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora
Actele necesare rectificarii sunt:
- Cererea de rectificare actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, intocmita pe formular tip, insotita de actele doveditoare, se depune la serviciul stare civila care are in pastrare actul de stare civila sau la cel de la locul de domiciliu al solicitantului;
- Actele doveditoare care se anexeaza la cererea prin care se solicita rectificarea sunt:
- Certificate de stare civila
- Sentinte judecatoresti
- Decizii sau dispozitii privind schimbarea numelui pe cale administrativa
- Rectificarea unor rubrici din actul de stare civila presupune indreptarea eroriilor materiale comise cu ocazia inregistrarilor de stare civila.
- Ofiterul de stare civila delegat, care primeste cererea, o inregistreaza si intocmeste un referat motivat cuprinzand rezultatul verificarilor efectuate, propunand modul de solutionare a cererii, pe care il prezinta spre aprobare primarului localitatii;
- Dupa aprobarea referatului si emiterea dispozitiei de catre primar, un exemplar al acesteia se inmaneaza / se transmite solicitantului;
Eliberarea certificatelor de stare civilă pierdute, sustrase sau degradate
- Certificatele de naştere sau de căsătorie (pierdute, sustrase, degradate) întocmite în baza actelor de stare civilă înregistrate de serviciul stare civilă al Primariei Ponoarele se eliberează numai titularilor actelor sau reprezentantilor legali ai acestora (pentru copii cu varsta pana in 14 si pentru copii cu varsta cuprinsa intre 14 – 18 ani care nu au avut niciodata act de identitate, certificatul de nastere se elibereaza unuia dintre parinti), în baza unei cereri şi a actului de identitate valabil.
- Certificatele de deces (pierdute, sustrase, degradate) întocmite în baza actelor de stare civilă înregistrate de serviciul stare civilă al Primariei Ponoarele, se eliberează membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite, în baza unei cereri, a actelor doveditoare privind rudenia şi a actului de identitate al solicitantului.
- Cetăţenii ale căror acte de stare civilă au fost înregistrate la primării din alte localităţi şi nu se pot deplasa personal, în vederea obţinerii certificatelor respective, pot depune personal o cerere la serviciul de stare civilă pe teritoriul căruia au domiciliul sau reşedinţa (fapt ce rezultă din actul de identitate prezentat), care va solicita primăriei la care a fost înregistrat actul de stare civilă, transmiterea prin poştă a certificatului solicitat, iar după primire, acesta va fi înmanat personal solicitantului.
- Cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate şi cetăţenilor străini ale căror acte de stare civilă sunt înregistrate la serviciul stare civilă al Primariei Ponoarele, li se vor elibera certificate pe baza paşaportului.
- Cetăţenii romani ale căror acte de naştere sau căsătorie au fost înregistrate la serviciul stare civilă al Primariei Ponoarele, pot solicita eliberarea certificatului respectiv şi prin împuternicit cu procură specială eliberată numai în vederea procurării certificatului de stare civilă solicitat, autentificată în Romania, de un notar public, iar în străinătate de oficiul consular român din statul de domiciliu sau reşedinţă sau la notar cu apostila convenţiei de la Haga (titularii actelor aflati in situatia prezentata mai sus care au implinit varsta de 14 ani vor da procura in nume propriu).
- Daca titularul actului si-a schimbat numele si/sau prenumele in strainatate, iar aceasta mentiune nu este inscrisa, la cerere se vor anexa foto copia pasaportului si fotocopia si traducerea documentului din care rezulta schimbarea de nume.
- Extrasele multilingve de stare civilă se eliberează în aceleași condiții ca și certificatele de stare civilă (naștere, căsătorie, deces)
Eliberarea dovezilor de stare civilă
- Dovezile de celibat/dovezile de stare civilă se eliberează numai titularului actului în baza unei cereri şi a actului de identitate valabil, de la serviciul stare civila unde a fost inregistrata nasterea și prin împuternicit cu procură specială.
- Cetăţenii romani ale căror acte de naştere au fost înregistrate la serviciul stare civilă al Primariei Ponoarele, pot solicita eliberarea dovezii de celibat şi prin împuternicit cu procură specială eliberată numai în vederea procurării dovezii solicitate, autentificată în Romania, de un notar public, iar în străinătate de oficiul consular român din statul de domiciliu sau reşedinţă sau la notar cu apostila convenţiei de la Haga.
Înregistrarea actelor de stare civilă încheiate în străinătate
Cererea de transcriere a actelor de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite în străinătate, la autorităţile locale competente, se adresează primăriei localităţii în raza căreia îşi are domiciliul titularul actului, iar daca nu au avut vreodata domiciliul in Romania, la S.P.C.E.P – Baia de Aramă, care se va prezenta personal sau prin imputernicit cu procura speciala, cu următoarele acte:
Transcriere naștere
- Certificat / extras de nastere original – neapostilat / apostilat / supralegalizat, extras multilingv neapostilat, netradus, conform Convenției de la Viena nr. 16 din 8.09.1976.
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana ( notar roman / ambasada)
- Copie certificat de nastere tata
- Copie certificat de nastere mama
- Copie certificat de casatorie parinti
- Copie act de identitate tata ( CI / CIP / pasaport )
- Copie act de identitate mama ( CI / CIP / pasaport )
- Dovada cu ultimul domiciliu din Romania al parintelui care solicita – pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate
- Copie dovada desfacere casatorie anterioara
- Declaratie cu domiciliul copilului
- Acordul parintelui cetatean strain – pentru cetateni moldoveni
- Procura pentru transcrierea nasterii fiului / fiicei…………..si obtinerea certifcatului de nastere romanesc + precizez ca domiciliul copilului va fi……………
- Copie act de identitate procurator
Transcriere casatorie
- Certificat / extras de casatorie original – neapostilat / apostilat / supralegalizat, extras multilingv neapostilat, netradus, conform Convenției de la Viena nr. 16 din 8.09.1976.
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana ( notar roman / ambasada)
- Copie certificat de nastere sot
- Copie certificat de nastere sotie
- Copie act de identitate sot ( CI / CIP / pasaport )
- Copie act de identitate sotie ( CI / CIP / pasaport )
- Dovada cu ultimul domiciliu din Romania– daca sotul care solicita este cetatean roman cu domiciliul in strainatate
- Copie dovada desfacere casatorie anterioara
- Declaratie cu numele purtat in casatorie si regimul matrimonial ales – ambii soti
- Procura pentru transcrierea casatoriei dintre…………… Si obtinerea certifcatului de casatorie romanesc + precizez ca numele purtat in casatorie va fi: sotul……………./ sotia………………….
- Copie act de identitate procurator
Transcriere deces
- Certificat / extras de deces original – neapostilat / apostilat / supralegalizat, extras multilingv neapostilat, netradus, conform Convenției de la Viena nr. 16 din 8.09.1976.
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana ( notar roman / ambasada)
- Copie certificat de nastere persoana decedata
- Copie certificat de casatorie persoana decedata
- Copie dovada desfacere casatorie anterioara
- Copie act de identitate persoana decedata ( CI / CIP / pasaport )
- Dovada cu ultimul domiciliu din Romania – daca persoana decedata este cetatean roman cu domiciliul in strainatate
- Procura pentru transcrierea decesului …………… Si obtinerea certifcatului de deces romanesc
- Copie act de identitate procurator
Lista statelor semnatare ale Convenției de la Viena – 08.09.1976
- Republica Austria
- Regatul Belgiei
- Bosnia şi Herţegovina
- Republica Bulgaria
- Republica Capului Verde
- Republica Croaţia
- Confederaţia Elveţiană
- Republica Franceză
- Republica Federală Germania
- Republica Estonia
- Republica Italiană
- Marele Ducat al Luxemburgului
- Republica Lituania
- Republica Macedonia
- Muntenegru
- Republica Moldova
- Regatul Ţărilor de Jos
- Republica Polonă
- Republica Portugheză
- România
- Regatul Spaniei
- Republica Slovenia
- Republica Serbia
- Republica Turcia
Înscriere mentiuni
Înscriere mentiuni (casatorie si divort pe actul de nastere) – casatoria si divortul s-au produs in strainatate, iar actul de casatorie nu s-a transcris in Romania
- Certificat de casatorie / sentinta divort – neapostilat / apostilat / supralegalizat
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana ( notar roman / ambasada)
- Certificat de nastere + copie
- Declaratie cu numele purtat in casatorie
- Declaratie cu numele purtat dupa divort
- Investire cu formula executorie de la tribunal – daca sentinta de divort s-a pronuntat intr-un stat nemembru al Uniunii Europene
- Procura pentru inscrierea casatoriei si divortului si obtinere certificat de nastere cu mentiuni + precizez ca numele purtat in casatorie va fi……. / precizez ca numele dupa divort va fi…………
- Copie act de identitate procurator
Înscriere mentiuni (divort pe actul de casatorie) – divort pronuntat in strainatate
- Sentinta divort – neapostilat / apostilat / supralegalizat
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana ( notar roman / ambasada)
- Certificat de nastere + copie
- Certificat de casatorie + copie
- Declaratie cu numele purtat dupa divort
- Investire cu formula executorie de la tribunal– daca sentinta de divort s-a pronuntat intr-un stat nemembru al uniunii europene
- Procura pentru inscrierea divortului si obtinere certificat de casatorie cu mentiune + precizez ca numele purtat in casatorie va fi……. / precizez ca numele dupa divort va fi…………
- Copie act de identitate procurator
Înscriere mentiuni (deces) – deces produs in strainatate
- Certificat deces – neapostilat / apostilat / supralegalizat
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana (notar roman / ambasada)
- Certificat de nastere + copie
- Certificat de casatorie + copie
- Investire cu formula executorie de la tribunal
- Procura pentru inscrierea decesului si obtinere certificat de nastere cu mentiuni sau certificat de casatorie cu mentiune
- Copie act de identitate procurator
Înscriere mentiuni (casatorie / divort / deces / schimbare de nume) – produse in strainatate
- Document schimbare nume – neapostilat / apostilat / supralegalizat
- Copie xerox
- Traducere legalizata in limba romana ( notar roman / ambasada)
- Certificat de nastere + copie
- Certificat de casatorie + copie
- Procura pentru inscrierea schimbarii de nume si obtinere certificat de nastere sau certificat de casatorie cu noul nume
- Copie act de identitate procurator
Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui pe cale administrativa
Acte necesare:
- Cerere tip completată de solicitant, cu domiciliul pe teritoriul comunei Ponoarele (care va rezulta din actul de identitate prezentat), care trebuie să se prezinte personal sau prin imputernicit cu procura speciala, autentificată în Romania, de un notar public, iar în străinătate de oficiul consular român din statul de domiciliu sau notar public strain (pe care trebuie sa fie aplicata apostila conform conventiei de la haga), la sediul serviciului stare civilă al Primariei Ponoarele;
- Monitorul oficial în care a fost publicată schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui;
- Certificate de stare civilă originale şi copii legalizate;
- Actul de identitate (carte de identitate sau, dupa caz pasaport) şi xerocopia acestuia;
- Declaraţia de consimţămant, autentificată de un notar public, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun, purtat în timpul căsătoriei;
- Declaraţia de consimţămant, autentificată de un notar public, a persoanei al carei nume se preia;
- Acte care să justifice cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui;
- Pentru toti minorii cererile privind publicarea in monitorul oficial si de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui se depun si se semneaza de ambii parinti, iar pentru cei care au implinit varsta de 14 ani cererile vor fi semnate si de catre acestia;
- Cazier judiciar şi fiscal
- Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate vor prezenta in locul cazierului fiscal o declaratie autentificata din care sa rezulte ca nu au datorii fata de statul roman, autentificată în Romania, de un notar public, iar în străinătate de oficiul consular român din statul de domiciliu sau notar public strain ( pe care trebuie sa fie aplicata apostila conform conventiei de la Haga ).
- Cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui privind pe cetăţeanul roman cu domiciliul în străinătate, se depune împreună cu actele prezentate mai sus, la primăria ultimului domiciliu avut în Romania, prezentand o dovadă în acest sens, eliberată de birourile de evidenta a persoanelor..
- Cererile de schimbare a numelui pe cale administrativa privind persoanele fara cetatenie domiciliate in Romania se solutioneaza in aceleasi conditii ca si ale cetatenilor romani.
Eliberarea livretelor de familie
Livretele de familie se eliberează la cererea scrisă a reprezentanţilor familiilor care au domiciliul în comuna Ponoarele, în baza următoarelor acte, după caz:
- Actele de identitate ale părinţilor, originale şi xerocopii;
- Certificatele de naştere ale copiilor minori, originale şi xerocopii şi actele de identitate ale copiilor minori care au varsta peste 14 ani, originale şi xerocopii;
- Certificatul de căsătorie sau de naștere al părinţilor, original şi xerocopie;
- Certificatul de deces al unuia dintre soţi, original şi xerocopie;
- Hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, din care să rezulte cărui părinte au fost încredinţaţi copiii, original şi xerocopie;
- Documente care atestă modificarea relaţiilor de autoritate parentală, încredinţare sau plasament familial al copiilor şi, după caz, adopţia copiilor.
- Reprezentantul familiei are obligatia sa solicite personal serviciului de stare civila al primariei in a carei raza teritoriala are domiciliul completarea livretului de familie pentru orice situatie aparuta ulterior emiterii documentului (in baza unei cereri, act de identitate valabil, documentul original si xerocopia acestuia care atesta modificarea intervenita)
Divort pe cale administrativa
Acte necesare
- Actele de identitate ale sotilor si copii ale acestora
- Certificatul de casatorie si copie a acestuia
- Certificatele de nastere ale sotilor si copii ale acestora
- Livretul de familie
- Certificatele de nastere ale copiilor majori si copii ale acestora
- Actele se depun personal de catre ambii soti la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau la primaria de la ultima locuinta comuna a sotilor;
- In a 30 a zi de la data depunerii dosarului se va completa declaratia de staruinta de catre ambii soti sau declaratia de renuntare de catre unul dintre soti;
- In max. 5 zile de la data depunerii declaratiei de staruinta se elibereaza certificatele de divort sotilor;
- Taxa de divort – 500 lei. Taxa se achită la casieria Primariei Ponoarele.
- Transcrierea certificatelor de divort emise de autoritatile romane in registrele de stare civila din alte state membre ale Uniunii Europene se poate efectua numai daca sunt insotite de certificatul prevazut de art. 39 din regulamentul C. E. Nr. 2201/2003.
- Certificatul prevazut de art. 39 din Regulamentul C. E. Nr. 2201/2003 se emite de catre instanta care ar fi fost competenta sa judece cererea de divort.
Lista statelor cu care România a încheiat tratate / convenţii/acorduri de asistenţă juridică în materie civilă şi de dreptul familiei şi ale căror documente sunt scutite de apostilare sau supralegalizate:
- Republica Albania
- Republica austria (trebuie apostilate)
- Bulgaria
- Bosnia şi Herţegovina
- Republica Cehă
- Republica Populară Chineză
- Republica Populară Democrată Coreeană
- Croaţia
- Republica Cuba
- Republica Franceză
- Republica Macedonia
- Republica Moldova
- Republica Populară Mongolă
- Republica Muntenegru
- Republica Polonă
- Federaţia Rusă
- Republica Serbia
- Republica Slovacă
- Republica Slovenia
- Republica Ungară
- Ucraina
Termene pentru soluţionarea cererilor
- Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, cu excepţia celor care au redobândit cetăţenia română, se face în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere – art. 41 alin. (5) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- Cererea de reconstituire sau de întocmire ulterioară a unui act de stare civilă se soluţionează în termen de 30 de zile, prin dispoziţie a primarului – art. 54 alin. (1) din Legea nr. 119/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- Cererea de rectificare a actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se soluţionează în termen de 30 de zile prin emiterea dispoziţiei primarului – art. 58 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- Cererea de schimbare a numelui pe cale administrativă, se soluţionează prin emiterea de către preşedintele consiliului judeţean, a dispoziţiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii de către serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor competent – art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată cu modificări şi completări, prin Legea nr. 323/2003, cu modificările şi completările ulterioare
Publicaţii căsătorii
- Click AICI!
Tipizate
- Click AICI!
Program | Luni | Marti | Miercuri | Joi | Vineri |
0830 – 1530 | 0830 – 1530 | 0830 – 1530 | 0830 – 1530 | 0830 – 1530 |