Varietatea tematică a folclorului impune, cu precădere, acel gen artistic ce se adresează sufletului prin stările emoţionale şi sensibile pe care le degajă cântecul.
Înrădăcinat în spiritualitatea românească de peste 2000 de ani, cântecul popular, bogăţie de nepreţuit a folclorului, este un mod de viaţă şi de exprimare a poporului român. Gândurile, sentimentele şi aspiraţiile ţăranului nostru se topesc în versuri populare pe care se clădeşte cântecul. Dincolo de vers şi melodie, cântecul popular încântă prin atmosfera creată, prin frumuseţea şi bogăţia costumelor. Totul este exprimat simplu, direct, aşa cum este sufletul ţăranului autentic, deschis şi curat.
Organizatorii: Primăria şi Consiliul Local al Comunei Ponoarele, îşi propun redescoperirea, valorificarea şi promovarea acestor creaţii, afirmarea unor noi interpreţi ai genului vocal şi instrumental, destinat să sporească bogăţia spirituală a tuturor românilor şi nu numai.
Festivalul va fi organizat într-un cadru natural mirific lângă Podul lui Dumnezeu.
Înscrierea în concurs se face pe baza fişei de participare (anexă la regulament). Fişa va fi însoţită de partiturile repertoriului de concurs şi vor fi trimise la Primăria Comunei Ponoarele – primariaponoarele@yahoo.com – 0252/381512 sau la dirijorul Orchestrei Naţionale „Valahia” Marius Zorilă la tel. 0721295783, 0767432571, 0378107659(fax) si onfvalahia@yahoo.com zorila_marius@yahoo.com până pe data de 26.07.2013.
Pot participa la concurs solişti vocali si instrumentişti cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 ani.
Intrarea în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Concurenţii selectaţi în urma preselecţiei, vor intra în concurs cu două piese contrastante ca structură (melodie, ritm, caracter) şi vor prezenta costumul popular din zona pe care o reprezintă. Doina va fi interpretată fără acompaniament, iar cea de-a două piesă cu acompaniament muzical.
Concursul se va desfăşura live, acompaniamentul fiind asigurat de Orchestra Naţională „Valahia”, condusă de dirijorul Marius Zorilă.
În spectacolul de gală câştigătorii premiilor vor prezenta, pe lângă piesa interpretată, un obicei popular specific zonei pe care o reprezintă.
Se impune ca în toate probele (interpretarea, prezentarea costumului popular şi a obiceiului de zonă) să se folosească graiul autentic.
Publicul are ocazia să-şi voteze concurentul favorit prin completarea unui talon de participare care poate fi ridicat de la comisia tehnică de organizarea a festivalului.
Participanţii la tombolă pot câştiga un CD de muzică populară cu unul dintre interpreţii consacraţi invitaţi în festival.
Premiile puse în concurs sunt:
- MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI
- PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
- PREMIUL SPECIAL AL PUBLICULUI
- Premii solişti vocali:
- Premiul I
- Premiul al II-lea
- Premiul al III-lea
- Menţiuni
- Premii solişti instrumentali:
- Premiul I
- Premiul al II-lea
- Premiul al III-lea
- Menţiune
Preselecţia concurenţilor va avea loc în data de 02.08.2013, începând cu orele 10:00 în sala CĂMINULUI CULTURAL PONOARELE.
Directorul festivalului şi preşedintele juriului va fi îndrăgita interpretă de muzică populară – Niculina Stoican.
Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale folcloristicii româneşti, specialişti în etnomuzicologie şi folclor care, prin valoarea şi competenţa profesională, vor garanta corectitudinea clasamentului după:
- calitatea interpretării;
- autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor;
- autenticitatea costumului popular;
- ţinuta scenică a interpretului.
Organizatorii asigură concurenţilor selectaţi cazarea şi masa pentru toată perioada concursului. Concurenţii minori pot fi însoţiţi de o persoană majoră căreia i se va asigura cazare şi masă. Pentru cei care vin de la distanţe mai mari de 100 km le este asigurată cazarea şi pentru seara premergătoare preselecţiei.
Cheltuielile de transport vor fi suportate de către concurenţi sau de instituţiile pe care concurenţii le reprezintă.
PROGRAMUL CONCURSULUI:
02.08.2013:
– orele 10:00 – preselecţia concurenţilor – în sala Căminului Cultural Ponoarele.
– orele 14:00 – afişarea concurenţilor selectaţi.
– orele 14:30 – 19:00 – repetiţia concurenţilor selectaţi în urma preselecţiei cu Orchestra Naţională „Valahia”.
03.08.2013:
– orele 10:00 – 14:00 – repetiţia concurenţilor şi a interpreţilor invitaţi la festival.
– orele 18:30 – deschiderea festivalului şi începerea concursului.
04.08.2013:
– orele 19:00 – gala laureaţilor.
În ambele zile ale festivalului vor fi prezenţi în recital atât laureaţii ediţiilor anterioare cât şi artişti consacraţi ai genului precum: Niculina Stoican, Petrica Mâţu Stoian si alţii.
Odată cu lăsarea serii recitalurile artiştilor vor fi însoţite de un frumos foc de tabără şi de hora populară a satului.
Cântecul autentic, frumuseţile naturii cât şi ospitalitatea ponorenilor sunt doar câteva referinţe pentru a vă petrece cele două zile alături de noi.