Număr de telefon

0252.381.512

mail

ponoarele@mh.e-adm.ro

Ore de funcționare

Luni - Vineri: 08:00 - 16:00

Obiective turistice antropice și naturale din comuna Ponoarele.

Bine ați venit!

în ponoarele

Obiective turistice

Peștera Ponoarele

În imediata apropiere a podului se află Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele. Ea are o lungime de 734 m şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate.

Câmpurile de lapiezuri

Lapiezurile reprezintă forme carstice deosebite pe care apa le-a încrustat în calcare.

Zătonul Mare și Zătonul Mic

Zătonul Mare şi Zătonul Mic sunt două lacuri de origine carstică, de dimensiuni diferite, aflate de o parte şi de alta a Peşterii de la Pod.

Podul lui Dumnezeu

      Podul lui Dumnezeu sau Podul natural cum i se mai spune se află în centrul localităţii, în apropiere de primărie, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. 

Podul lui Dumnezeu

El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 m lungime, 13 m înălţime, 22 m lăţime şi 9 m deschidere.   

Podul lui Dumnezeu5

Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde  se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremuirii.

Podul lui Dumnezeu 2

Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului.

      Localnicii au păstrat numeroase legende despre formarea Podului care explică denumirea de Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor:

    „Lui  Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peştera de la Pod. Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieşit la Zătonul Mare zgârâind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii.  Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele (Stânca Dracului)”.

Un tărâm de vis!

Biserici în ponoarele

Biserica Nicodim de la Tismana

Situată în centrul satului Ponoarele, așezată într-un loc binecuvântat cu peisaje unice, în vecinătatea Podului lui Dumnezeu.

Biserica de lemn "Sf. Nicolae"

Denumirea oficială este Biserica Sfântul Mucenic Pantelimon şi Sfântul Ierarh Nicolae. Dar, după amplasarea ei, este cunoscută sub numele de Bisericuţa de sub Stei, datorită faptului că se află chiar sub Steiul Ponorii.

Biserica Sf. Treime

Biserica ”Sf. Treime ”din satul Gărdăneasa, este clădită din temelie pentru prima dată în anul 1884, cu cheltuielile enoriaşilor din satele : Gărdăneasa, Răiculeşti, Delureni, Brînzeni, Ludu, ajutaţi şi de alţi credincioşi din împrejurimi, cu stăruinţa preotului Mochie Teodorescu ....

Galerie foto

Sari la conținut